Дієта при діабеті

Дієта при діабеті

Дієта при діабеті

ЛЮДИНА ПОВИННА БУЛА Б ЇСТИ ТЕ, ЩО ЇЙ ПОТРІБНО. ВОНА Ж ЇСТЬ ПЕРЕВАЖНО ТЕ, ЩО ЇЙ ПОДОБАЄТЬСЯ. ОДНАК ЗДОРОВ’Я ВОНА ЗБЕРЕЖЕ ТІЛЬКИ ТОДІ, КОЛИ ЇЙ СПОДОБАЄТЬСЯ ТЕ, ЩО ЇЙ ПОТРІБНО.
Піку, давньогрецький лікар, 200 років до н.е.

Дієта для людини , що живе з діабетом, не є винятково переліком заборон і джерелом прикрощів із приводу своєї неповноцінності в порівнянні з іншими людьми. Дієта для діабетика є тими правилами, дотримуючись яких, можна із упевненістю розраховувати на успіх у контролі над таким серйозним захворюванням.

Важливим правилом є дотримання режиму харчування: варто рівномірно розподіляти порції вуглеводів протягом дня, а також співвідносити харчування з особливостями дії прийнятих Вами таблеток та/або інсуліну.
Не голодуйте — намагайтесь харчуватись дрібними порціями 5 і більше разів на день.
Продукти розглядаються з погляду того, наскільки швидко вони після всмоктування в шлунково-кишковому тракті можуть приводити до підвищення рівня цукру в крові. Із цього погляду всі продукти можна розділити на здатні підвищувати рівень цукру стрімко, швидко, повільно або не підвищувати зовсім. При будь-якому типі діабету харчуватися потрібно так, щоб надходження цукру в кров було плавним, а не різким.
Якщо у хворого надлишкова вага, йому необхідна низькокалорійна дієта.

Необхідно пам’ятати про загрозу для судин, яку може спричинити надлишок холестерину в крові. Не варто їсти продукти з підвищеним вмістом холестерину — краще обмежити тваринний жир, а замість нього ввести в раціон харчування рослинні олії. Купуючи сметану й сир, краще візьміть знежирені. Вживайте бринзу замість голландського і російського, пийте молоко з вмістом жиру 0,5%; норма вершкової олії на день — 10-15 р. (краще їсти маргарин). Рекомендується їсти м’ясо й рибу нежирними, відвареними або тушкованими (у них додається менше жирів при готуванні). Горіхи й насіння потрібно вживати в міру, пам’ятаючи про те, що вони багаті жирами. Яйця — не більше одного в день, а краще — одного у два-три дні (у жовтках занадто багато холестерину). При готуванні борошняних блюд (млинців, пирогів, домашньої локшини, пельменів і т.д.) потрібно використовувати житнє борошно або його суміш із пшеничним. Особливо багато холестерину міститься у тваринних жирах (олія, сметана й сир, жирне м’ясо, сало), деяких продуктах моря, споживання яких потрібно обмежити. Для людини з діабетом норма добового надходження холестерину не повинна перевищувати 0,3-0,4 грами. Холестерин міститься в наступних продуктах (розраховуючи на 100 р. продукту):

  • мозок (чемпіон з холестерину!) — 2 г
  • криль (консерви) — 1,2 г
  • жирні сири — 0,5-1 г
  • яєчний жовток -1,5 г
  • яйце — 0,6 г
  • печінка, нирки, язик — 0,2-0,4 г
  • жирні сорти риби (камбала, короп, севрюга, скумбрія, ставрида, оселедець, горбуша, сайра) — 0,2-0,4 г
  • ікра зерниста — більше 0,3 г
  • вершкова олія — 0,2 г
  • жирна сметана — 0,15 г
  • жирний сир — 0,06 г
  • ковбаси — 0,04-0,08 г
  • пісне м’ясо, курка — 0,04-0,08 г
  • морозиво, вершки — 0,05 г
  • молоко — 0,001 р.

У рослинних жирах холестерину немає, тому рекомендується використовувати для приготування їжі соняшникову, кукурудзяну олії.

Компоненти, які входять до складу продуктів харчування — це білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини й вітаміни.

Давайте розглянемо кожен із них більш детально.

БІЛКИ (протеїни)

Практично не підвищують цукор у крові, якщо споживати їх у розумних кількостях. Калорійність одного грама чистого білка становить 4 ккал.

Продукти, що містять тваринні білки: яйця, м’ясо, риба (і всі вироби з них), тваринні морепродукти (ікра, молюски, краби й т.д.).

Продукти, що містять рослинні білки: соя, бобові, гриби.

ЖИРИ (ЛІПІДИ)
При споживанні їх у розумних кількостях не підвищують цукор у крові. Калорійність одного грама жиру становить 9 ккал.

Продукти, що містять жири, можна розділити на чотири категорії:

  • продукти, що включають тваринні жири в явному вигляді, — олія, маргарин, сало;
  • продукти, що включають тваринні жири в прихованому вигляді, — м’ясо, риба й всі вироби з них, всі молочні продукти;
  • продукти, що включають рослинні жири в явному вигляді, — олія соняшникова, кукурудзяна, маслинова, кокосова й т.д.;
  • продукти, що включають рослинні жири в прихованому вигляді, — насіння, горіхи (особливо кокосові), кукурудза.

Необхідно обмежувати споживання тваринних жирів, заміняючи їх рослинними, тому що тваринний жир містить холестерин. Зайвий холестерин може відкладатися на стінках судин, приводячи до утворення атеросклеротичних бляшок. Ці бляшки є причиною інфаркту, інсульту або гангрени внаслідок закупорки судин. Хворим з надлишковою масою тіла, яким необхідно знизити вагу, варто обмежити споживання будь-яких жирів — як рослинних, так і тварин.

ВУГЛЕВОДИ (АБО ЦУКРИ)
Вуглеводи є джерелом енергії для нашого організму.

Калорійність одного грама вуглеводів становить 4 ккал.

За структурою розрізняють:

  • однокомпонентні цукри «моносахариди» — глюкоза, фруктоза;
  • двокомпонентні цукри «дисахариди» — сахароза (харчовий цукор), лактоза (молочний цукор), мальтоза (солодовий цукор);
  • багатокомпонентні «полісахариди» — крохмаль, глікоген, клітковина.

За ступенем засвоювання розрізняють:

  • засвоювані — ті, що можуть переваритися в шлунково-кишковому тракті: вуглеводи, що містяться в хлібі, овочах, фруктах;
  • незасвоювані — це харчові волокна (клітковина, баластні речовини) — целюлоза й пектини. Хоча вони не перетравлюються, їхня роль дуже важлива: вони стимулюють роботу кишечника, абсорбують токсичні речовини й холестерин, формують калові маси. До продуктів з більшим вмістом клітковини відносяться: пшеничний, житній хліб, хліб з борошна грубого помолу, крупи (гречана, перлова, вівсяна), буряк, морква й інші овочі та фрукти.

Процес перетравлювання вуглеводів базується на розщепленні полісахаридів до моносахаридів, які потім всмоктуються в кров. Так харчовий цукор (сахароза) розщеплюється на глюкозу й фруктозу, причому глюкоза швидко всмоктується в кров, а фруктоза — у два-три рази повільніше. Аналогічні процеси відбуваються з мальтозою й лактозою. Всмоктування ж і розщеплення крохмалю відбувається на всьому протязі тонкого кишечника, що приводить до поступового всмоктування моносахаридів, що утворилися .

ВІТАМІНИ Й МІКРОЕЛЕМЕНТИ
З огляду на той факт, що організм діабетика працює з більшим навантаженням через змінений метаболізм глюкози й інших речовин у всіх органах і тканинах, питання про необхідність корекції вітамінної недостатності дійсно дуже важливе.

При виборі продуктів харчування варто віддавати перевагу продуктам з високим вмістом вітамінів (дані про їх вміст можна знайти на упаковці). Однак через особливості зберігання продуктів, пори року та місце проживання вибір продуктів з достатньою кількістю вітамінів може бути обмежений. Тому профілактичний прийом вітамінних препаратів є надійним загальзміцнюючим і профілактичним фактором. Треба також відзначити, що потреба у вітамінах і мікроелементах для діабетика відрізняється від потреби звичайної людини. Наприклад, людині з діабетом потрібні більш високі дози цинку й хрому, тому що вони впливають на ефективність дії інсуліну, більш високі дози антиоксидантних вітамінів А, С, Е для зв’язування шкідливих вільних радикалів, більш високі дози нейротропних вітамінів В1, В6, В12 і т.д.. Тому у виборі препаратів варто віддавати перевагу препаратам з адаптованими до потреб діабетика вітамінними комплексами.

ПІДХІД ДО ДІЄТИ У ВИПАДКУ ДІАБЕТУ 1 АБО 2 ТИПУ РІЗНИЙ.
ОСОБЛИВОСТІ ДІЄТИ ПРИ ДІАБЕТІ 1 ТИПУ
Не існує серйозних обмежень у харчуванні для таких хворих. Ви можете їсти стільки ж білків, жирів і вуглеводів, як і здорові люди, але вуглеводи варто підраховувати в хлібних одиницях і споживати дрібними порціями.

З погляду калорійності в денний раціон необхідно включати в середньому 1800—2400 ккал; для жінок — 29 ккал на один кілограм маси тіла, для чоловіків — 32 ккал на один кілограм маси тіла. Ці кілокалорії набираються за рахунок наступних продуктів:

  • 50% — вуглеводи (14-15 ХО (хлібних одиниць) за рахунок хліба й каші, інше — овочі й не більше 2 ХО фруктів);
  • 20% — білки (нежирні молочні, м’ясні й рибні продукти);
  • 30% — жири (нежирні молочні, м’ясні й рибні продукти, плюс рослинна олія).

Розподіл харчування по прийомах їжі залежить від конкретної схеми інсулінотерапії, але зазвичай не має перевищувати 7 ХО за один раз. При двох ін’єкціях інсуліну воно може бути, наприклад, таким:

  • сніданок — 4 ХО,
  • ланч — 2 ХО,
  • обід — 5 ХО,
  • перекус між обідом і вечерею — 2 ХО,
  • вечеря — 5 ХО,
  • перекус перед сном — 2 ХО,
    РАЗОМ — 20 ХО.

Наведемо залежність числа кілокалорій від роду діяльності, указавши відповідну кількість хлібних одиниць:

Тип фізичного навантаження Необхідна кіл-ть калорій Необхідна кіл-ть хлібних одиниць
Інтенсивна фізична робота 2000—2700 ккал 25-27 ХО
Звичайна праця 1900—2100 ккал 18—20 ХО
Робота, не пов’язана з фізичною працею 1600— 1800 ккал 14-17 ХО
Якщо ви бажаєте з’їсти зайве, є два варіанти: їсти охолоджену їжу й додавати баластні речовини або ж ввести додаткову дозу «короткого» інсуліну. Наприклад, якщо ви бажаєте з’їсти зайве яблуко, то можна діяти в такий спосіб: крупно натерти на тертці яблуко й моркву, перемішати й охолодити суміш. Якщо ж ви хочете зїсти пельмені, то перед цим варто скуштувати салат зі свіжої капусти, що нарізана великими шматками.

Якщо ви додаєте інсулін, то керуйтеся наступним міркуванням: доза інсуліну, необхідна для погашення 1 ХО, не однакова в різний час доби й коливається від 0,5 до 2,0 ОД. Тому вводимо на кожну додаткову хлібну одиницю: 2 ОД «короткого» інсуліну — ранком, 1,5 ОД — в обідній час, 1 ОД — увечері.

Це середні цифри; індивідуальний підбір додаткової дози ви повинні зробити самостійно, за допомогою глюкометра. У кожному разі, однак, у першій половині дня треба вводити більше інсуліну розраховуючи на 1 ХО. Чому? Тому що вранці спостерігається підйом цукру в крові — у силу добового ритму функціонування людського організму.

Перед сном, о 23-24 годині, вам необхідно перекусити (1-2 ХО) з метою зниження ризику нічної гіпоглікемії. Їсти рекомендується продукти з «повільним» цукром — бутерброд із чорним хлібом, склянка молока, гречана каша. Їсти на ніч фрукти небажано — у них «швидкий» цукор, і вони не дадуть вам захисту на всю ніч.

Дуже часто ставлять запитання: коли можна починати їсти після ін’єкції інсуліну або прийому таблетки?

По-перше, час, через який МОЖНА починати їсти та час, через який ПОТРІБНО починати їсти, відрізняються. Потрібно їсти не пізніше ніж через годину, інакше ви відчуєте ознаки гіпоглікемії: а чи можна, залежить як мінімум від наступних обставин:

від початку дії вашого інсуліну або цукрознижуючого препарату;
від того, що ви будете їсти: чи тільки продукти з «повільним» цукром (хліб, кашу) або ще й продукти з «швидким» цукром (яблуко, апельсин);
від того, який був рівень глюкози у вашій крові перед ін’єкцією або прийомом таблетки.
Ви повинні починати їсти з таким розрахунком, щоб процес всмоктування вуглеводів почався одночасно з розгортанням препарату, за умови, що цукор у крові нормальний. Практично це означає: якщо в момент ін’єкції або прийому таблетки цукор крові був 5-7 ммоль/л, можна починати їсти через 15-20 хвилин; якщо 8-10 ммоль/л, — через 40-60 хвилин. Зміст цього правила зрозумілий: якщо цукор високий, потрібно дати препарату час понизити його, а потім починати їсти.

У деяких випадках «можна» заміняється словом «потрібно» і навіть «життєво необхідно» — при інтенсивному фізичному навантаженні. Однак попередимо, що збільшення дози інсуліну з метою поїсти солодкого або поїсти більше звичайного — небезпечний шлях, що веде до зайвої повноти або ожиріння.

ОСОБЛИВОСТІ ДІЄТИ ПРИ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ
При діабеті 2 типу основний акцент у питанні харчування визначається тим, що хворий повинен схуднути або не набрати зайву вагу. Отже, дієта повинна бути низькокалорійною (при наявності ожиріння — не більше 1000—1200 ккал на добу), при цьому хворий повинен мати уявлення про продукти з погляду їхньої калорійності. Зрозуміло, треба знати й те, які продукти підвищують і не підвищують цукор, як розподілити вуглеводи рівномірно між прийомами їжі, але підраховувати їх по таблиці хлібних одиниць немає необхідності. У цьому випадку потрібна нижченаведена таблиця, у якій наводиться кількість різних продуктів, що містять сто кілокалорій.

У випадку діабету 2 типу можна їсти стільки ж білків, як і здорові люди; жири — в обмеженій кількості, краще — рослинного походження; вуглеводи підраховувати в ХО не треба, але варто споживати їх малими порціями.